e- mail

Witam!
Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na maila: dom.ogrod.las@gmail.com
Pozdrawiam
Neti

czwartek, 7 lutego 2013

Tłusty czwartek

Dziś Tłusty Czwartek ... wedle tradycji w tym dniu objadamy się pączkami i faworkami ... Pamiętam jak moja kochana babcia zawsze zapraszała całą rodzinkę na pyszne, domowe pączki ... To była nasza słodka tradycja ... Odkąd jej nie ma, to ja przejęłam ten zwyczaj ... Staram się w ten sposób podtrzymywać pamięć po babci, jej zwyczaje ... I tak dziś  przyjechali do nas moi rodzice i wujek .... i  zgodnie z przesądem, że zjedzony pączek w tłusty czwartek  ma zapewnić nam dobrobyt  ... nie ograniczaliśmy się  ... :)) Podobno  jeden pączek z marmoladą i lukrem to  ok. 400 kal ...  Dlatego może lepiej  nie będę liczyła spałaszowanych kalorii ... 

A teraz przepisy ...

DOMOWE PĄCZKI 
( Przepis na 15-20 pączusiów, ja robiłam z dwóch porcji :))

SKŁADNIKI:

*  3 szklanki mąki tortowej,
*  3 łyżki cukru pudru ( plus cukier puder do posypania),
*  5 żółtek,
*  1/4 kostki (6 dag) masła,
*  szklanka mleka,
*  4dag drożdży,
*  szczypta soli,
*  cukier waniliowy,
*  podgrzane konfitury, marmolada, powidła ( co kto lubi),
*  olej (jeśli ktoś woli może być smalec -1kg)

      W podgrzanym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy żółtka, cukier puder, sól oraz sianą przez sito mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż się ukażą pęcherzyki powietrza, dodajemy roztopione wcześniej masło, cukier waniliowy i dalej wyrabiamy całość, aż tłuszcz  się całkowicie wchłonie. Ciasto, przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Gdy podwoi objętość, wykładamy na posypaną mąką stolnicę, formujemy wałek, kroimy na 15 części (czasem wyjdzie nieco więcej, zależy od wielkości), z każdej lepimy zgrabną kulkę, do środka nakładamy podgrzaną marmoladę ( nie powinno być różnicy temperatur), lepimy i układamy  na stolnicy do wyrośnięcia. 
Na mocno rozgrzanym tłuszczu, smażymy pączki aż będą zrumienione z obu stron ( kiedy spód się zarumieni, przewracamy na drugą stronę), wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę wyłożoną papierowymi ręcznikami. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy obficie cukrem pudrem.


FAWORKI ( CHRUST)

SKŁADNIKI:

* 30 dag mąki,
* 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
* 4 żółtka,
* 1 jajko,
* 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego,
*  szczypta soli,
*  olej  do smażenia,
*  cukier puder do posypania

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy jak najcieniej na stolnicy lekko oprószonej mąką. Kroimy na paski o szerokości 3 cm i długości 12-15 cm, nacinamy wzdłuż każdy środek paska- na długość ok 5 cm, przewijamy przez nacięcie koniec paska. W rozgrzanym tłuszczu, smażymy faworki z obu stron. Zrumienione układamy na papierowych ręcznikach, żeby odciekł tłuszcz. Następnie posypujemy cukrem pudrem .




SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. Wstyd mi się przyznać, pączki piekłam ostatnio jak byłam mała, z moją babcią ... Twoje wyglądają bardzo apetycznie i przepis ląduje w Przepiśniku. Może w przyszłym roku się skuszę :)
    Fajnie, że jest ktoś kto podtrzymuje takie rodzinne tradycje. Obiecuję sobie wciąż znaleźć czas i kiepsko mi to wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się je naprawdę prosto, za każdym razem wychodzą pyszne, takie miękkie, puszyste ... :)) Polecam ...:))
      Ja spróbowałam pierwszy raz po śmierci Babci i tak już zostało ... Wiesz podejrzewam, że u mnie jest bardzo podobnie jak u Ciebie ... na nic człowiek czasu nie ma ... teraz czas taki zwariowany, biegnie pędem do przodu, ... dlatego bardzo mi zależy, aby podtrzymywać te tradycje Babci w tym zwariowanym świecie ... to taka chwila specjalnie z myślą o Niej. Nie chcę aby chłopaki zapomnieli, dlatego jak tylko mogę to robię wszystko aby pielęgnować to co Babcia robiła super :))

      Usuń

Dziękuję za komentarz :))
Pozdrawiam i zapraszam ponownie :))